top of page

Motocross kauteen valmistautuminen

Päivitetty: 31. jouluk. 2022


Motocross kilpailuun valmistautuminen

Motocross kilpailuihin valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoinKevään ensimmäisillä ajokerroilla kädet puutuvat jo muutaman kierroksen jälkeen, pyörän säädöt tuntuvat olevan metsässä ja muut radalla olevat kuljettajat aiheuttavat jännitystä. Kauden ensimmäisiin kilpailuihin on vain muutama viikko aikaa ja vauhtia ja varmuutta ajamiseen pitäisi saada runsaasti. Mitä voit tehdä?Optimaalinen valmistautuminen alkaa jo syksylläMikäli haluat huipputuloksia, sinun tulee harjoitella sen mukaan. Huipputason kuljettajat aloittavat tulevaan kauteen valmistautumisen jo edellisen kauden loppupuolella, jolloin kehitetään mm. ajotekniikkaa, kartoitetaan kehityskohtia joita voidaan vahvistaa oheisharjoittelulla ja testataan uusia pyörän säätöjä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin oppia kauden onnistumisista ja epäonnistumisista. Mitä sinun tulee tehdä eri tavoin että voit saavuttaa tavoitteesi?
Talvikauden aikana harjoitteleminen


Kuinka voit harjoitella talvella kun lumi on maassa, eikä intoa talvienduron ajamiseen ole riittävästi? Peruskunto, liikkuvuus, tasapaino ja muut fyysiset ominaisuudet vaikuttavat ajotaitoon ja kilpailuissa jaksamiseen enemmän kuin voisit kuvitellakaan. Säännöllinen ja tavoitteellinen oheisharjoittelu vaikuttaa myös psyykkiseen vahvuuteen, joka on avain kilpailuissa menestymiseen.
Motocross kuljettaja tekemässä oheisharjoittelua

Millainen oheisharjoittelu sopii motocross harrastajalle?


Ei ole yhtä vastausta sille millainen harjoitteluohjelma sopii motocross harrastajalle. Olemme kaikki yksilöitä ja toisen vahvuus on toisen kuljettajan heikkous. Tietyt elementit kuitenkin toistuvat kaikkien krossareiden harjoittelussa. Motocross on laji, jossa keskisyke saattaa olla jopa anaerobisen kynnyksen yläpuolella. Oheisharjoittelu kuitenkin koostuu pääosin PK-alueen pitkistä lenkeistä ja kehonpainolla tehdyistä kuntopiireistä.
HIIT ja Intervalli treenitPelkkä matalalla sykkeellä harjoittelu ei kuitenkaan riitä mikäli haluat menestyä motocross kilpailuissa. Palautumisen seuranta on kuitenkin erittäin tärkeää maksimialueella tehtyjen harjoitusten myötä. Talvikauden aikana voit kuitenkin tehdä yhden tai kaksi kovatehoista treeniä viikossa.


Lajiharjoittelu talvellaJotta tuntuma ajamiseen säilyisi, kannattaa pohtia tarkkaan voisiko talvienduro kuitenkin olla hyvä päätös. Lumispooria ajamalla saat kaksi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: PK-harjoittelu + lajitaidon kehittäminen. Talvienduron lisäksi voit toki ajaa nastarenkailla motocrossia, tai jäärataa, jotka molemmat kehittävät ajotaitoasi merkittävästi. Kenelle mikäkin sopii: • Vauhtisilmä - Jäärata

 • Tasaiset kurvit - Jäärata

 • Jarruttaminen - Jaarata

 • Hyppyrit - Motocross nastarenkailla

 • Päkijöillä ajaminen - Motocross nastarenkailla

 • Ajokunto - Lumispoori

 • Kytkinkontrolli - Lumispoori

 • Spoorin ajaminen - Lumispoori

 • Trial - Tasapaino

 • Trial - Pyöränhallinta

Oheisharjoittelun osa-alueet
 1. Peruskuntoharjoittelu

 2. Lihaskuntoharjoittelu

 3. Vauhtikestävyys

 4. Liikkuvuus

 5. Koordinaatio

 6. Reaktiokyky

 7. Tasapaino

 8. Ketteryys
Kuinka paljon tulisi harjoitella?Harjoittelun määrä vaihtelee kuljettajan tason mukaan. Kokeneempi urheilija tarvitsee kehittyäkseen 4 - 5 treeniä viikossa. Mikäli olet aloittamassa, 2 - 3 treeniä riittävät tulosten näkemiseen. On erittäin tärkeää että määrää nostetaan porrastetusti ja elämäntilanteen mukaan. Jotta voit seurata kuntosi kehittymistä ja palautumista, tulisi sinulla olla sykemittari ja tietää vähintään maksimisykkeesi, jotta voi harjoitella oikealla harjoitusalueella.

38 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page